پخت سوهان

تاریخچه سوهان شیرینی

تاریخچه سوهان

تاریخچه سوهان

سوهان گونه‌ای شیرینی ایرانی و درواقع، نوعی حلوا است که از جوانه گندم تهیه می‌شود. سوهان به شکل‌ها و انواع مختلفی
تولید و عرضه می‌شود که قبلا به آن پرداخته ایم. امروز شما را با تاریخچه سوهان و اینکه چه زمانی و چگونه این شیرینی، سوهان نام گرفت، آشنا میکنیم. همراه ما باشید…

اغلب شهرهای ایران هر کدام به نحوی با یک شیرینی سنتی معروف هستند و شهر قم را همه با سوهان شیرینش میشناسند. سوهان قم معروف‌ترین سوهان ایران است و بیشترین و متنوع‌ترین نمونه سوهان در قم تهیه و تولید می‌شود.

تاریخچه سوهان

تاریخچه سوهان و علت نام آن:

در سال‌های ۱۲۸۹ تا ۱۲۹۰ هجری قمری، بزرگان قم اقدام به برگزاری مراسم باشکوهی جهت افتتاح صحن اتابکی بارگاه حضرت معصومه به عمل آوردند. قرار بود ناصرالدین شاه خود برای افتتاح حاضر شود ولی بر اساس مقتضیات زمان به خصوص مسائل امنیتی آن زمان، ناصر الدین شاه جانشینی (رئیس ایل قاجار) را به جای خود جهت مراسم افتتاح به قم فرستاد.

در هنگام برپایی مراسم با توجه به آداب و رسوم آن دوره هر یک از بزرگان شهر جهت احترام هدایایی را به نماینده شاه ازقبیل صنایع دستی و … پیشکش کردند و در این بین یکی از بزرگان بنام ملاابراهیم شماعی جهت پیشکش حلوایی که به آن شکر افزوده شده بود به رئیس ایل قاجار که نماینده شاه هم بود تقدیم کرد.

تاریخچه سوهان عارفی که یکی از معروف ترین سوهان پزی ها می باشد نیز می تواند برای شما جذاب باشد.

حرم حضرت معصومه (س) در دوره قاجار

ایشان پس از صرف ناهار این شیرینی را میل نمود که با ذائقه‌اش خوش آمد و با توجه به گفته‌ها ایشان عنوان کردند که این شیرینی همانند سوهانی که آهن را می‌برد، غذای مرا برید و هضم کرد. وی درخواست نمود که از این شیرینی مطبوع برای شاه با خود خواهم برد. به این ترتیب از آن زمان نام سوهان بر روی این حلوا گذاشته شد و پس از آن تولید و مصرف سوهان شروع شد؛ که در ابتدا مخصوص بزرگان و اشراف بود.

مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع سوهان

سوهان در ادامه تاریخ

ترکیبات حلوای سوهان در ابتدا شامل: آرد، شکر، روغن، پسته، زعفران، هل و گلاب بوده که به صورت حلوای نرمی طبخ
می‌شده‌است، ولی کم‌کم با افزودن ترکیبات دیگری همچون زرده تخم مرغ و نیز جایگزینی آرد جوانه گندم به جای آرد گندم خاصیت سفتی و شکنندگی به این شیرینی افزوده شد که بر میزان ماندگاری محصول نیز افزود.

امروزه محصول جدیدی به نام دسر سوهان تولید می‌شود که ظاهری نرم و حلوایی دارد و همان حلوایی است که اولین بار به نماینده ناصرالدین شاه تقدیم شده‌است.

در ابتدا کارخانه های شیرینی پزی تولید سوهان حدود ۴ تا ۵ کارخانه بود اما در حال حاضر بیش از ۶۰۰ کارگاه شیرینی پزی
مشغول به فعالیت هستند.

بعدها ایرانیان تقریبا در سراسر کشور از جمله شهرهای اصفهان، یزد، زرند، کرمان و تهران به تولید و عرضه سوهان پرداختند. با
این تفاوت که ممکن است طرز تهیه سوهان در هر کدام ار این شهرها با شهر دیگر متفاوت باشد.

متوسط تولید روزانه سوهان درشهر قم حدود ۲۵ تن در روز است که ۲۰ تن به خارج استان صادر می‌شود و مابقی در استان
توسط زائرین و مسافران و ساکنان خریداری می‌شود. این محصول به کشورهای اروپایی و عربی صادر می‌شود. کشورهای
همسایه نیز از خرید سوهان استقبال می‌کنند و این محصول به این کشورها صادر می‌شود. اهالی قم نیز در جشن‌ها و مهمانی‌ها از سوهان استفاده می‌کنند و سوهان قم از تنقلات اصلی این شهر محسوب می‌شود.

اگر می خواهید سوهانی مرغوب و با کیفیت تهیه کنید فروشگاه سوهان عارفی در خدمت شماست.

حلوا شیرین کهن عارفی

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *