آجیل چیست؟
از نظر گیاهشناسی، آجیل ترکیبی از مغز دانهها یا میوههای خشکی است که پوسته سخت بیرونی دارند. اما در فرهنگ معین، ریشه واژه آجیل را در کلمه آجیدن یعنی فرو بردن چیزی به منظور باز کردن و شکستن، معنا کرده است. از بادام زمینی و فندق گرفته تا پسته، انواع تخمه و بادام هندی جز آجیل به حساب میآیند.
آجیلها خوراکیهایی بسیار محبوب و خوشمزه هستند که در همه رژیمهای غذایی میتوان از آنها بهره گرفت و برای گیاهخواران نیز منبعی غنی از انرژی به شمار میآیند.
خواص آجیل چیست!؟
تحقیقات نشان می دهد که استفاده از مغزها در رژیم غذایی سالم به تنظیم وزن کمک کرده و می تواند از ابتلا به بیماری های مزمن (مثل بیماری قلبی و دیابت) جلوگیری کند. همچنین مصرف دانه ها بدلیل داشتن مواد مغذی، مزیت های فراوانی برای سلامتی دارد که در ادامه بیشتر آشنا می شوید. آجیل ها به دو دسته دانه ها و مغزها تقسیم می شود.
مطالعه بیشتر : ارزش غذایی و خواص سوهان
مغزها و انواع آن
- بادام
- پسته
- گردو
- فندق
- بادام هندی
- بادام زمینی
- مغزهای برزیلی
- مغز کاج
در این میان بادام زمینی باید در دسته حبوبات قرار گیرد اما به دلیل مشخصات و ویژگیهای غذایی مشابه با آجیل، آن را معمولا جزء آجیلها قرار میدهند.
دانه ها و انواع آن
دانه ها انواع گوناگونی دارند که شامل:
- تخمه کدو حلوایی
- دانه کتان
- کنجد
- دانه خشخاش
- تخمه گل آفتابگردان
- دانه اسفرزه
- دانه چیا
ارزش غذایی آجیل
آجیل بسیار مغذی است به طوری که هر ۲۸ گرم از آن ارزش غذایی زیر را دارد:
- کالری: ۱۷۳
- پروتئین: ۵ گرم
- چربی: ۱۶ گرم (۹ گرم چربی غیر اشباع)
- کربوهیدرات: ۶ گرم
- فیبر: ۳ گرم
- ویتامین E: 12% از نیاز روزانه
- منیزیم: ۱۶% از نیاز روزانه
- فسفر: ۱۳% از نیاز روزانه
- مس: ۲۳% از نیاز روزانه
- منگنز: ۲۶% از نیاز روزانه
- سلنیوم: ۵۶% از نیاز روزانه
مقادیری که در بالا عنوان شدند، کاملا تقریبی هستند زیرا مقدار مواد مغذی در انواع مختلف آجیل با یکدیگر متفاوت هستند؛ مثلا محتوای آجیل برزیلی از لحاظ سلنیوم آنقدر زیاد است که حتی مقدار اندکی از آن ۱۰۰% از نیاز روزانه بدن را تامین میکند. در حالیکه ممکن است انواع دیگری از آجیل این مقدار سلنیوم را نداشته باشند.
بیشتر بخوانید : صنعت تولید سوهان قم
خواص آجیل
کمک به کاهش وزن
بر اساس برخی از مطالعات مصرف بادام و پسته میتواند کاهش وزن را به دنبال داشته باشد. آجیل خوراکی است که حتی مقدار اندکی از آن انسان را به راحتی سیر میکند و تا ساعتها نیز سیر نگه میدارد.
تحقیقات نشان میدهند که بدن انسان همه کالری موجود در آجیل را جذب نمیکند. به عنوان مثال اگرچه اطلاعات تغذیهای موجود روی بستهبندی ۲۸ گرم بادام نشان میدهد که حدود ۱۶۰ کالری برای بدن شما دارد اما بدن تنها حدود ۱۲۹ کالری از آن را جذب میکند.
غنی از آنتی اکسیدان
آجیل منبعی غنی از آنتی اکسیدانهایی همچون پلی فنولها است که در خنثیسازی رادیکالهای آزاد و مبارزه با استرس اکسیداتیو موثر عمل میکند. نتایج یک مطالعه معتبر نشان داد که گردو در مقایسه با ماهی ظرفیت بیشتری برای مبارزه با رادیکالهای آزاد دارد. رادیکالهای آزاد موجب پیری زودرس و بروز بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی میشوند.
کاهش کلسترول و تری گلیسیرید در بدن
یکی دیگر از مهمترین خواص آجیل پایین آوردن سطح کلسترول بد و تریگلیسیرید در بدن است. آجیلها حاوی مقادیر بالایی اسیدهای چرب اشباع نشده و اسیدهای چرب چند غیر اشباع هستند و احتمالا به همین دلیل است که توانایی پایین آوردن کلسترول را دارند.
موثر در بهبود دیابت و سندرم متابولیک
آجیل کربوهیدرات کمی دارد و بنابراین مقدار سطح قند خون را بالا نمیبرد. مطالعات نشان میدهد که خوردن آجیل ممکن است باعث کاهش استرس اکسیداتیو، فشار خون و سایر نشانگرهای سلامتی در افراد مبتلا به دیابت و سندرم متابولیک شود و از این جهت نیز مفید باشد.
خاصیت ضد التهابی
التهاب در صورتی اتفاق میافتد که بدن قصد دارد از خود در برابر عوامل بیماریزا نظیر باکتریها محافظت نماید. یکی دیگر از خواص آجیل این است که ضد التهاب عمل میکند. مصرف آجیلهایی مثل گردو و بادام سبب کاهش التهاب در بدن شده و در بهبود علائم دیابت و بیماریهای کلیوی موثر است.
حاوی مقادیر مناسبی از فیبر
از دیگر خواص آجیل میتوان به این مورد اشاره کرد که حاوی مقادیر بالایی فیبر است. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر فواید بسیاری برای بدن دارد. باکتریهای موجود در روده میتوانند فیبر را هضم کرده و به بهبود سلامت روده و کاهش خطر ابتلا به دیابت و چاقی کمک کنند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با خواص سبوس گندم
کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی
از آنجایی که آجیل سطح کلسترول بد خون و تری گلیسیرید را کاهش میدهد و همچنین کلسترول خوب را در بدن زیاد میکند، برای قلب میتواند بسیار مفید واقع شده و به عملکرد بهتر شریانها و پیشگیری از سکته مغزی نیز کمک کند.
دیگر خواص مصرف آجیل ها
- حفظ سلامت قلب و کبد
- کاهش فشار خون و تقویت رگهای قلب
- بسیار مغذی و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی
- ایمنکنندهی عروق و اندامهای حیاتی بدن
- سرشار از مواد معدنی مورد نیاز بدن در زمان بارداری
- منبع غنی از آنتی آکسیدان
- مناسب در رژیم غذایی و لاغری
- کاهش دهنده سطح کلسترول خون
- خاصیت کنترل سطح انسولین و سوخت و ساز بدن
- کاهش عوامل بروز التهابات داخلی و مناسب برای کلیه و کبد
- خواص آجیل برای سلامت روده ها
- خواص آجیل برای بدنسازی
- خواص آجیل برای کم خونی
- مصرف منظم آجیل، مناسب پوست، تقویت و پرپشتی مو و مانع از ریزش آن ها
- بهبود رشد عصبی و کاهش ریسک سقط جنین می باشد.
- انواع آجیل در چاقی صورت و فرم دهی به عضلات و گونه ها موثرند.
در آخر…
آجیل یکی از بهترین تنقلاتی است که میتوانید به عنوان میان وعده از آن استفاده کرده و از مزایای آن برای سلامتی نیز برخوردار شوید. خواص آجیل را در این مطلب برای شما عزیزان عنوان کردیم. توصیه میکنیم این خوراکی دلچسب را جایگزین تنقلات مضر کرده و به سلامتی خود بیش از گذشته بها دهید. دقت داشته باشید که حتی در مورد پرفایدهترین خوراکیها حد اعتدال همواره باید رعایت شود.
سوهان عارفی پذیرای شما عزیزان برای خرید بهترین و تازه ترین انواع آجیل ها می باشد. در این فروش گاه می توانید به منظور خرید سوهان به صورت آنلاین و اینترنتی اقدام نمایید و همچنین هریک از محصولات دیگر فروشگاه را نیز ثبت سفارش و درب منزل تحویل بگیرید.