روغن زیتون بهترین و سالمترین روغن برای استفاده است. مقدار بالای اسیدهای چرب غیراشباع تک زنجیرهای موجود در روغن زیتون موجب شده تا متخصصان تغذیه این روغن را به عنوان بهترین روغن معرفی کنند. روغن زیتون، سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است که یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای نیز می باشد. در ادامه با روغن زیتون و خواص آن بیشتر آشنا شوید.
روغن زیتون چیست؟
روغن زیتون (Olea Europaea) چربی به دستآمده از میوه درخت زیتون است که محصول درختهای سنتی منطقه مدیترانه است. این روغن از میوه درخت زیتون به دست میآید. این درخت نخستین بار در کرانههای دریای مدیترانه پرورش یافت. روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون به دست میآورند که دارای مقدار زیادی چربی سیر نشده است. روغن به وسیله خرد کردن کامل زیتون و جدا کردن روغن به وسیله روشهای مکانیکی یا شیمیایی تولید میشود.
روغن زیتون علاوه بر پختوپز، در لوازم آرایشی، داروسازی و تولید صابون یا حتی بهعنوان سوخت در لامپهای سنتی روغنی بهکارمیرود.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره زعفران
روغن زیتون از مواد مختلفی استفاده میشود که عبارتاند از:
- اسیدهای چرب آزاد (FFA)
- اسیدیته پلی فنولها (آنتی اکسیدانها)
- پراکسیدها
- رنگدانهها و رنگ
- ویتامینها
- هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای
روغن زیتون منبع اصلی چربی در رژیم غذایی مدیترانهای است، که با کاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی در این منطقه در مقایسه با سایر نقاط جهان در ارتباط است.
ارزش غذایی روغن زیتون
- کالری: ۱۱۹
- چربی: ۱۴ گرم
- سدیم: ۰.۳ میلیگرم
- کربوهیدرات: ۰ گرم فیبر: ۰ گرم
- شکر: ۰ گرم
- پروتئین: ۰ گرم
- ویتامین E: ۱.۹ میلیگرم
- ویتامین K: ۸.۱ میکروگرم
- پتاسیم: ۰.۱ میلیگرم
مطالعه بیشتر : خرما و تاثیرات آن بر سلامت بدن
انواع روغن زیتون
شورای بینالمللی روغن زیتون (IOOC) استانداردی را برای روغن زیتون منتشر کرده است. این شورا توضیحات مختصری در مورد انواع مختلفی از روغن زیتون فراهم کرده است که برخی از این توضیحات را در زیر مشاهده میکنید:
روغن زیتون فوق بکر یا فرا بکر (Extra virgin):
روغن زیتون فوق بکر نوع قابل مصرف روغن زیتون است که دارای محتوای اسیدی آزاد است و تقریبا ۰.۸ گرم در هر ۱۰۰ گرم می باشد. هیچ افزودنی به این روغن اضافه نمیشود.
روغن زیتون خالص یا بکر (virgin):
روغن زیتون بکر روغنی است که به طور مکانیکی و فیزیکی آماده میشود. بعد از پردازش معمولا هیچ تغییری در آن صورت نمیگیرد. روغن زیتون بکر قابل مصرف دارای اسید ۲ گرم در هر ۱۰۰ گرم است. هیچ افزودنی به این روغن اضافه نمیشود.
روغن زیتون معمولی:
این روغن ترکیبی از روغن زیتون تصفیه شده و روغن زیتون بکر خوردنی است. محتوای اسید چرب آن یک گرم در ۱۰۰ گرم است.
روغن زیتون خالص یا تصفیه شده:
این روغن از تصفیه روغن زیتون بکر به دست میآید.
روغن مخصوص سوخت و چراغ:
این روغن برای مصارف انسانی نیست و تقریبا ۳.۳ گرم اسید در هر ۱۰۰ گرم دارد. از این روغن برای مقاصد تصفیه، فنی و روشنایی استفاده میشود.
تفاوت روغن زیتون بکر با روغن زیتون تصفیه شده
روغن های تصفیه نشده خالص و بدون افزودنی هستند اما روغن تصفیه شده برای از بین بردن نقایص روغن تحت فرآیند های مختلف قرار می گیرد و باعث فروش بیشتر آن می شود.
روغن های تصفیه شده دارای عطر، طعم و رنگی خنثی هستند و برخلاف روغن زیتون تصفیه نشده (بکر)، از خاصیت های درمانی کمی برخوردار هستند که این امر روغن بکر را بسیار خاص می کند.
خواص و فواید کلی روغن زیتون
- مصرف روغن زیتون باعث کاهش وزن میشود.
- رفع مشکلات گوارشی
- درمان افسردگی
- تقویت حافظه
- مورد استفاده جهت تهیه صابون و مواد مرطوبکننده.
- سرشار از چربیهای اشباع نشده سالم.
- حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان.
- دارای خواص ضد التهابی قوی.
- اثر نرمکنندگی، ملین و صفرا.
- درمان یبوستهای مزمن.
- کمک به جلوگیری از سکتههای مغزی.
- جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی.
- روغن زیتون از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری میکند.
- روغن زیتون خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
- آنتیاکسیدانهای موجود در روغن زیتون دارای خاصیت ضدسرطانی هستند.
- روغن زیتون میتواند به درمان آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) کمک کند.
- روغن زیتون دارای خواص ضد باکتریایی است.
- روغن زیتون سرشار از ویتامین E و ویتامین K است که هر دو برای حفظ سلامت پوست و مو ضروری هستند.
- تسکین درد و سوزش سوختگیها، درمان آفتابزدگی و سرمازدگی، گزش حشرات، مار و عقرب.
- کلسترولهای خوب بدن (HDL) را افزایش می دهد و برای هضم غذا و متعادل نگه داشتن هورمونها نیز مناسب است.
سخن آخر…
تنها عارضهی جانبی روغن زیتون (جز اینکه بعضی افراد به آن حساسیت دارند)، این است که مصرف خوراکی زیاد آن باعث اسهال خفیف میشود. اما، این ویژگی را هم میتوان یک فایده دانست چون در صورت نیاز میتوانید از آن به عنوان یک ملین طبیعی استفاده کنید.
با این وجود، اگر برای دیابت یا فشار خون خود دارویی استفاده میکنید، مقدار مصرف روغن زیتون را کاهش دهید. روغن زیتون مقدار قند و فشار خون را کاهش میدهد. اگر به طور همزمان دارویی را برای کنترل فشار و قند خون خود مصرف میکنید و روغن زیتون میخورید، ممکن است کاهش قند خون و فشار خون شما تشدید شود.
اگرچه اکثر چربیهای این روغن از نوع خوب هستند، اما همچنان کنترل مصرف آن متوصیه میشود، زیرا کالری این روغن بالا است.
برای دانستن خواص روغن زیتون برای پوست و مو، کلیک کنید.
فروشگاه عارفی یکی از قدیمی ترین سوهان پزی های قم می باشد که به منظور خرید سوهان کره ای می توانید با اطمینان خاطر از کیفیت مواد اولیه این فروشگاه به صورت آنلاین و یا اینترنتی اقدام کرده و سفارش خود را درب منزل تحویل بگیرید.