نبات شیرینی آشنا و عضو پایدار خانههای ایرانی است. نبات خوراکی سادهای که از تاریخ به جا مانده و داستانهایی زیادی با عطر و طعمهای مختلف همراه خود دارد. در این مقاله قصد داریم از نبات صحبت کنیم و با ترکیبات آن آشنا شویم. با ما همراه باشید.
نبات چیست؟
نبات بلور ساخته شده از محلول اشباع شده شکر و آب است که مزهای شیرین دارد. نبات نوعی قند است که از نیشکر بهدست میآید و طی یک مکانیزم فیزیکی تابع زمان و دما، متبلور شده و به صورت کریستال های زیبا شکل می گیرد. نبات خواص فراوانی برای درمان بیماری ها دارد و دارای طبع گرم می باشد.
برای تهیه آن ابتدا شکر را در آب جوش حل میکنند تا محلول فوقاشباع درست شود. سپس نخی در آب آویزان کرده و میگذراند تا خنک شود و بلور تشکیل شود. سپس با اضافه کردن ترکیبات دیگر مانند زعفران و زنجبیل و غیره، انواع مختلف آن تولید می شود.
ارزش غذایی نبات
1 قاشق چایخوری (4 گرم) نبات حاوی:
- کالری: 25
- پروتئین: 0 گرم
- چربی: 0 گرم
- کربوهیدرات: 6.5 گرم
- فیبر: 0 گرم
- شکر: 6.5 گرم
خواص و ویژگی های نبات :
جدا از طعم شیرین و دلنشینی که نبات به نوشیدنی ها می دهد، خواص درمانی متعددی دارد که در ادامه خواهید دانست.
نبات یک کربوهیدرات ساده است و به سرعت در بدن متابولیزه می شوند. آنها پس از مصرف به سرعت به گلوکز تجزیه شده و باعث افزایش سریع و افت سطح قند خون می شوند. در نتیجه، نبات به عنوان منبع سریع انرژی برای سلول ها، بافت ها و اندام های بدن شما عمل می کند.
این ماده، شیرینی کمتری نسبت به حجم مشابه شکر گرانول و سفید دارد و از این رو، آن را به یک شیرین کننده ایده آل و ملایم برای بسیاری از نوشیدنی ها و غذاها تبدیل می کند. برخی از خواص نبات از این قرار است:
- خواص ضد ویروسی و پیشگیری از سرماخوردگی
- ضد نفخ و کمک به درمان اسهال و مشکلات گوارشی
- درمان درد های عضلانی
- برطرف کننده خستگی و افزایش دهنده انرژی
- کمک به تقویت حافظه
- ضد التهاب
- آرام بخش طبیعی
- افزایش دهنده شیر مادران و تسکین درد نوزادان
- کمک به تحرکات روده و درمان یبوست
- کاهش دهنده ترشح بیش ازحد آب دهان ( رفع سردی)
- بهبود عفونت های دهانی
سخن آخر…
نبات یک شیرینی معمولی نیست. جدا از اینکه می توانید دم نوش ها و نوشیدنیهایتان را با آن خوش طعم کنید، استفاده از آن میتواند برای سلامتی شما نیز معجزه کند. برخی از مردم بر این باورند که نبات سالم تر از شکر گرانول سفید است. با این حال، هیچ شواهد علمی برای حمایت از این که دارای مزایای سلامتی متمایزی نسبت به شکر دانهای است، وجود ندارد.
همچنین، در نظر داشته باشید که مصرف نبات نباید بیش از حد صورت گیرد چرا که مصرف زیاد قند میتواند منجر به افزایش وزن، خراشیدگی دندان و مشکلات سلامت دیگری شود. همچنین، افراد مبتلا به دیابت یا بیماریهای مزمن دیگر باید در مورد مصرف نبات یا دیگر شیرینیهای قندی جانب احتیاط را رعایت کنند.